Navigácia

Odoslať stránku e-mailom

Obsah

Architektúra

Charakteristika obydlia

 

Charakteristika obydliaCharakteristickým obydlím v Závadke nad Hronom od konca 18. a celé 19. storočie je zrubový dvoj a trojpriestorový dom pod sedlovou strechou pokrytou šindľami s podlomenicou, doskovým štítom s polkružím a hálkou. Podlomenicou (v Závadke strešnicou) sa nazýva predná štítová strieška s 2 - 4 radmi šindľov, doskový štít je zdobený otvormi, napr. srdiečka, kríž, zároveň slúžiacimi na osvetlenie povalového priestoru. Hálka je oblúkovitá šindľová strieška vystupujúca zo štítu domu v hrebeni s polkruhovým doskovým podhľadom (kabrincom), ktorý je zdobený a s vročením stavby domu. V hrebeni hálky je osadený hálkový stĺpik. Spolu s kabrincom sú estetickými prvkami. Hálka býva len na ľudských obydliach, na hospodárskych budovách nie je.

Z hľadiska členitosti je starší dvojpriestorový dom s jednou izbou a pitvorom. Keď pozdĺžnou priečkou zo zadného priestoru vydelili tzv. „pitvornú komôrku" s dverami z pitvora, vzniká tretí priestor. Vyskytovali sa aj samostatne stojace komôrky stojace vo dvore, slúžiace ako skladovacie priestory, ale aj na spanie pre slobodných členov rodiny a novomanželov.

Charakteristika obydliaTrojpriestorový dom s priestormi radenými za sebou - izba, pitvor, komora je rozšírenejším typom domu. Vstupným priestorom bol pitvor s pecou a otvoreným ohniskom, z ktorého dym vychádzal na povalu. Z pitvora sa vchádzalo do prednej izby a do komory. Podlaha bola hlinená a neskôr dosková. Strop je drevený, na hrade v izbe býva vročenie stavby domu s menom

majiteľa domu a meno majstra, ktorý ho staval. Napr.: Z božej pomoci zbudovav Števo Michalko r. P. 1830, kým na inej hrade býval domáci kalendár. Domáci gazda tu značil: Krava Strakuľa sa bähala 14.VII. 1911. Okná sú obyčajne stojatého obdĺžnika. Na frontálnej stene domu sú obyčajne dve okná a jedno okno do dvora. Rozmery starších okien boli menšie, „len čo hlavu štúril". Pri opravách aj pre časté požiare rozmery okien zväčšovali.

Charakteristika obydliaIzba alebo „chyža" je strediskom horehronského domu, obvykle na priečelnej strane domu. Rozmery izieb zamerané v Závadke nad Hronom sú 4,5 m x 5 m alebo 5,5 m x 5,5 m. Žili v nej aj dve rodiny, spolu aj 10 - 12 ľudí. Vchod do izby je vždy len z pitvora. V starších domoch s chladným pitvorom bola izba jediným obývacím priestorom, miestom ohniska, okolo ktorého sa sústreďoval život.
Zariadenie izby bolo jednoduché. Stred miestnosti ostával voľný, nábytok rozmiestňovali popri stenách. V jednom kúte sa kúrilo, v protiľahlom bol stôl, pri ňom lavice, pri stenách drevené postele. Ručne tkané koberce, tzv. „ronďošky“ sa vyskytovali na dlážke len ojedinelo. Steny bielili vápnom s pridaním zelenej farby. Po stenách boli rozvešané obrázky svätých, maľované taniere, medzi oknami zrkadlo, medziokenné poličky a hrnčeky.

Charakteristika obydliaDo hrnčeka na stene sa odkladali drobné peniaze, napr. výdavok z obchodu. Novšie boli na stene fotografie členov rodiny v rámikoch, na policiach hodiny a rádiá.

Pitvor je pôvodne chladnou miestnosťou bez ohniska, je vstupným priestorom do domu z dvora, pri dvojpriestorovom dome do izby a pri trojpriestorovom do izby a komory. Bol tmavý a nebol ani zariadený. Boli tu schody na povalu a pod nimi jama na zemiaky, alebo kurín. Pretože tu nocovala hydina, na spodnej časti dverí bol štvorcový otvor. Používal sa ako sklad domáceho náradia a hospodárskeho riadu a dreva, ktoré tu aj rúbali.

Charakteristika obydliaZmena v používaní pitvora nastala, keď sa doň premiestnilo z izby ohnisko, čeľustie pece alebo celá pec a niekde aj sporák. Tak pitvor postupne ožil, menil sa na kuchyňu a začali ho používať aj na bežné bývanie. Podľa toho ho aj zariadili. Postavili tu stôl s lavicami a niekde aj posteľ.
Kuchyňa. V kuchyni je postavený murovaný tehlový sporák s rúrou na pečenie a pecou na chlieb. Štelazňa (ručne vyrobený regál) nazýval sa aj sudno-sudienko, do ktorého odkladali len riady. Voda sa nosila v drevených nádobách tzv. kavne. Aj ďalšie nádoby boli väčšinou z dreva. Napr. vahan - nádoba na miesenie, koryto na miesenie chleba, šafeľ - nádoba na vodu.

Charakteristika obydliaStôl v kuchyni prikrývali obrusom len na väčšie sviatky. Pri stole boli dve jednoduché alebo vyrezávané lavice. Novším nábytkom je už moderný kuchynský kredenc, dva stolky a pri sporáku lavička s vedrami na vodu. V kuchyni sa ešte nachádzali: stojan s lavórom, vešiaky na kabáty, hrebenár a zrkadlo, polica na rádio. Komora. Tretí priestor domu slúžiaci na skladovanie zásob potravín, šatstva a bielizne.

Šatstvo je povešané v pitvore na „dručkoch na háby". Bežné potraviny boli uložené vo „štvočku", ktorý má tri diely. Je tu sud na kapustu. Podlaha komory je ubitá zem a je tu už bežná jama na zemiaky.
Nad prízemným traktom domu je povalový priestor - podkrovie, delí sa na dve časti. Nad obytným traktom domu je pôjd na uskladnenie rozmanitých hospodárskych nádob, nástrojov a pomôcok. Napr. zásobnica na zrno - „štok", úle pre včely, sánky, súčiastky krosien.

Povala nad hospodárskymi priestormi domu, nad maštaľou a aj nad podšopom je šop. Slúžila na uskladnenie krmiva pre statok.

Charakteristika obydliaDo vertikálneho členenia starších domov môžeme zaradiť aj zemiakové jamy a pivnice. Staršie pivnice stavali pod domy, stavané do svahu. Podľa nich začali stavať aj samostatné pivnice do prírodných svahov. V Závadke nad Hronom vznikali takéto jamy na návrší pod kostolom po požiari v roku 1914. Postavili si ich zámožnejší gazdovia. Dnes už nestoja. Druhá menšia skupina jám je i teraz v „Baniskách" (Hronská ulica). Tu boli pôvodne len jamy na zemiaky a až potom aj domy.

 

 

Charakteristika obydliaCharakteristika obydlia